Planując świąteczne menu uznałam, że w tym roku nie upiekę na święta chleba, a przygotuję bajgle. Będą nie tylko się pięknie prezentowały, ale także świetnie komponowały z ulubioną sałatką, czy śledziami. Aby nadać im jeszcze bardziej świątecznego charakteru, urozmaiciłam je dodatkiem korzennej przyprawy, a z wierzchu posypałam makiem 🙂
Cześć 🙂 przepis wygląda super, ale jestem weganką i chciałabym zamienić białko na coś, co nie pochodzi od zwierząt. Czy mogę posmarować bajgle czymś innym?
Proponuję posmarować z wierzchu oliwą lub jakimś olejem roślinnym
Spróbowałem ale zupełnie się nie udało.
Począwszy od tego, że ciasto wyrosło 2-3 krotnie za pierwszym razem poprzez to iż po sformowaniu bajgli znów rozrosły się i straciły swój kształt i przykleiły do papieru aż do tego że po raz kolejny trzeba było je formować przed wrzuceniem do wrzątku.
Po upieczeniu dało się zjeść ale wg mojej oceny smak korzenny zupełnie nie pasował.
CIekawe co zrobiłem nie tak ?
Jeśli ciasto rosło jak szalone to przypuszczam, że miało za dużo drożdży. A użył Pan drożdży suszonych jak w przepisie czy świeżych?
Przyklejenie się do papieru może być też oznaką za luźnego ciasta. Musi być przed formowaniem dobrze wyrobione i elastyczne.
Co do korzennego smaku, to już kwestia gustu i tego po jaką mieszankę przypraw konkretnie sięgniemy 🙂