Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, przyprawę korzenną. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne,
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę,
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę robiąc na środku dziurkę i delikatnie ją rozciągając. Kładziemy w odstępach na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
4. w garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przekładamy na blachę. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Tak przygotowane bajgle wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej