Początek jesieni nierozłącznie kojarzony jest z sezonem na grzyby. Jeśli w Wasze ręce trafią cudownie pachnące grzyby to możecie je śmiało wykorzystać do upieczenia chleba. Ja co prawda wybrałam do dzisiejszego przepisu pieczarki, ale w takich samych proporcjach mogą to być borowiki, czy podgrzybki.
Pewnie wiele razy smażąc grzyby zalewaliście je sosem, dlatego dodając je do ciasta chlebowego postanowiłam wzbogacić ciasto o jogurt. Wyszedł z tego smakowity, jesienny bochenek 🙂
Chleb wyszedł pyszny, mąki zmieniłam jedynie na orkiszowe 🙂 Błąd w tekście: „dzień do góry” – „dnem do góry” 🙂
Jakie wymiary powinien mieć koszyk do wyrastania chleba, w przypadku takich proporcji składników? Można to zrobić blaszce i w niej również upiec?
Koszyk powinien mieć ok. 20-23 cm średnicy, można także ciasto pozostawić do wyrośnięcia w keksówce i w niej upiec 🙂
A bez pieczarek można zrobić?
Można, proporcje bez zmian, ewentualnie trochę mniej wody, warto przy wyrabianiu kontrolować konsystencję ciasta 🙂