Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Pieczarki siekamy w półplastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na oliwie lub maśle przez kilka minut (doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku). Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażone pieczarki, jogurt i pestki dyni. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Wkładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Koszyk odwracamy dzień do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Chleb możemy dodatkowo naciąć ostrym nożem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, następnie w 190 stopniach przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej