Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, cukier, sól, umyte i osuszone jagody. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Gładkie ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą i lekko spłaszczoną bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. W bułeczkach robimy dziurki na środku np. wycinając je wąskim kieliszkiem/kielonkiem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
gotowanie ciasta
12 min
gotowanie ciasta
5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wrzucamy do wody przyszłego bajgla i gotujemy go przez minutę. Jeśli nie udało się go odkleić od pergaminu, wrzucamy go do garnka razem z papierem. Po minucie próbujemy odkleić papier i przewracamy bułeczkę na drugą stronę, gotujemy kolejną minutę.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Tak podgotowane bajgle kładziemy ponownie na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ich wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Upieczone bajgle posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej