Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zetrzyj imbir na małej tarce. Dodaj go do zaczynu i wsyp resztę suchych składników na ciasto właściwe. Zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Uformuj z ciasta cienki rulon zakładając, że bagietka będzie ok. 2 razy grubsza. Ułóż bagietkę w wyłożonej papierem do pieczenia brytfance wzdłuż jednej ze ścianek. Dzięki temu bagietka będzie rozrastać się tylko w jedną stronę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
pieczenie
12 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść bagietkę w piekarniku i piecz ok 12 minut. Nie będzie brązowa, ale dzięki temu będzie bardzo miękka po upieczeniu. Lekko wystudź, ale możesz jeść jeszcze ciepłą, wtedy smakuje najlepiej.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej