Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmażamy aż się zarumieni, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze minutę. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, karmelizowaną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok, 4-5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
1 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 kulek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Z każdej z nich formujemy cienki paluszek i układamy je na blasze obok siebie w małych odstępach. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
4 min
przygotowywanie wierzchu
5. Wierzch wyrośniętych paluchów ozdabiamy na przemian kawałkami oliwek, suszonych pomidorów i pestek.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Grissini wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej