Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
10 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Uformuj z ciasta rulon, aby łatwiej było je pokroić na równe kawałki. Pokrój na ok. 30-35 kawałków, a następnie z każdego uformuj bardzo cienki rulon. Im cieńszy, tym bardziej będą chrupiące. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz ok. 10 minut, aż lekko zbrązowieją na końcach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej