O Fougasse - chlebkach w kształcie liścia z Prowansji, kiedyś już pisałam. Wtedy, popularne francuskie chlebki przypominające trochę włoską foccacię upiekłam wykorzystując drożdże.

Tym razem przepis na fougasse pieczone na zakwasie.

Nie wiem skąd się bierze to uprzedzenie u wielu osób, ale zauważyłam, że niektórzy uważają, że upieczenie wypieku na zakwasie, które można uformować jest niemożliwe. Zupełnie nie jest to prawdą, ponieważ istnieją rożne proporcje na ciasta chlebowe, a te pieczone na zakwasie wcale nie muszą być zawsze lejące. Dowodem na to są chociażby pszenno-orkiszowe bułki na zakwasie, albo te jogurtowe.

W przypadku dzisiejszego przepisu, dla ułatwienia sprawy dodałam łyżeczkę suszonych drożdży, dzięki temu ciasto szybciej urosło.

fougassefougassefougasse na zakwasiefougasse na zakwasie

Chlebki w kształcie liścia najczęściej wypieka się z oliwkami, suszonymi pomidorami, solą gruboziarnistą, czy rozmarynem. Ja jako dodatek wybrałam kapary i sól morską, które świetnie się tutaj sprawdziły.

fougasse na zakwasie

Fougasse na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 4
 
Skladniki
  • 220 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 430-450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 210 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka kaparów odsączonych z zalewy
  • sól morska gruboziarnista
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Robimy w mące wgłębienie i wlewamy zakwas. Mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem.
  2. Powoli wlewając letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Po krótkim wyrabianiu, gdy ciasto zacznie być elastyczne przekładamy je do wysmarowanej oliwą misy. Przykrywamy folia spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
  3. Następnie do ciasta dodajemy kapary i minutę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Kształtujemy z nich kulki, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, tak by leżało dołem ku miejscu zlepienia. Kule z ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
  4. Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy i kształtujemy tworząc "trójkątny liść" (widoczne na zdjęciu). Listki z ciasta nacinamy ostrym nożem na środku i na ukos z dwóch stron (zdjęcie). Rozszerzamy je palcami, aby dziurki się nie skleiły. Chlebki kładziemy na pergaminie, na blaszce i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Do miski ze stali nierdzewnej wrzucamy kilka kostek lodu i kładziemy ją na dole piekarnika. Włączamy termoobieg.
  6. Wyrośnięte chlebowe listki posypujemy solą morską i wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Upieczone wyciągamy z piekarnika.
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen