Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i zaczynamy wrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto będzie dosyć gęste i lepkie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Wałkujemy je lub rozciągamy palcami i przekładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Formę należy wcześniej posmarować tłuszczem np. łyżką oliwy. Rozprowadzamy w formie ciasto i wbijamy w nie umyte i osuszone kurki (można je również wcześniej podsmażyć z cebulką). Na cieście układamy również gałązki świeżego tymianku, sól gruboziarnistą i kolorowy pieprz.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 45 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki między składnikami. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Chlebek pieczemy przez 15-17 minut, aż wierzch będzie rumiany. Focaccię podajemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej