Damper to wypiek, który może niektórych z Was zaskoczyć. Wypiekany jest on bowiem bez drożdży, zakwasu, ani nawet dodatku sody.

Tradycyjnie był on pieczony przez podróżników i pasterzy przemierzających przez dzikie tereny Australii. Podczas wyprawy ich tobołki niewiele ważyły, dlatego byli oni ograniczeni w ilości suchego prowiantu. Nosili jednak ze sobą mąkę, którą w połączeniu z solą, wodą lub mlekiem można stworzyć chlebek damper.

Chleb pieczony był w popiołach ogniska, ale można go także przygotować w zaciszu domowego ogniska - w piekarniku :)

Różni się on znacząco w smaku w chlebem pieczonym chociażby na drożdżach, ale to ciekawa alternatywa  dla amatorów domowych wypieków i równie smaczna. Chlebek jest o dziwo miękki, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.

chlebek z australiidamper

Damper - szybki chlebek z Australii
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g masła
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy.
  2. Dodajemy kawałki masła i ucieramy je z mąką tworząc "okruchy".
  3. Dodajemy łyżeczkę soli.
  4. Na koniec wlewamy mleko i mieszamy składniki, chwilę wyrabiając ciasto.
  5. Formujemy okrągły bochenek, nacinamy wierzch na krzyż ostrym nosem.
  6. Smarujemy odrobiną mleka i oprószamy górę mąką.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  8. Chlebek kładziemy na rozgrzanej blasze i pieczemy przez 35-40 minut, do zarumienienia wierzchu.
  9. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen