Przepis

wyrabianie
65 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
2. Ciasto dzielimy na 12 podobnej wielkości części.
wyrastanie
33 min
wyrastanie
3. Z każdej części formujemy wałeczek, który zakręcamy w dowolny supełek. Uformowane bułeczki kładziemy w odstępach na blasze, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
4. Klarowane masło lub olej krótko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy poszatkowany drobno czosnek i zioła.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu czosnkowym masłem/olejem przy pomocy pędzelka.
pieczenie
18 min
pieczenie
6. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, metodą góra-dół przez 18-20 minut, aż będą rumiane z wierzchu,
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej