Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać mleko, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko lepką konsystencję, a następnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski, owiń miskę folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Następnie oprósz ręce mąką i wyciągnij ciasto. Podziel je na 4 równe części. Ponownie oprósz ręce mąką i uformuj z każdego kawałka ciasta nieregularny kształt, przypominający prostokąt. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie tego czasu oprósz każdą ciabattę mąką i piecz przez ok 20 minut, aż dosłownie lekko nabiorą brązowego odcienia. Daj im ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej