Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ciasto wyrabiamy kilka minut. Stanie się elastyczne, ale będzie trochę klejące.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na noc (co najmniej 8 godzin). Ciasto powinno znacznie urosnąć.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużną ciabattę.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Uformowaną ciabattę kładziemy na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Ciabattę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej