Przepis

wyrabianie
65 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto miskerem lub ręcznie przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części. Jeśli będzie taka potrzeba skrapiamy je oliwą, aby nie lepiły się do rąk. Każdą część spłaszczamy i nacinamy najpierw przez środek, a następnie po 3 paseczki z każdej strony.
wyrastanie
15 min
wyrastanie
3. Tak nacięte chlebki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed pieczeniem skrapiamy je z wierzchu oliwą.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub skrapiamy ścianki wodą, aby zaparować piekarnik. Fougasse pieczemy przez 10-13 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej