Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy łyżeczkę miodu, szczyptę soli i jeszcze chwilę karmelizujemy.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Tarte buraki łączymy z roztrzepanymi jajkami, wlewamy powoli olej i mieszamy z karmelizowaną cebulą. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy, jedynie do połączenia.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę smarujemy olejem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką.
pieczenie
45 min
pieczenie
4. Chlebek pieczemy \\\\\\\\\\\\\\\"do suchego patyczka\\\\\\\\\\\\\\\" ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej