Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, sól i czarnuszkę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 4-5 minut.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę (10x22 cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej