Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki - oprócz 150 g mąki żytniej typ 720 i soli. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw miseczkę z mieszaniną na chleb w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720, sól i zagnieć, aby stworzyć jednolitą konsystencję. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto na chleb żytni zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 2 godziny do kolejnego, drugiego wyrastania.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Chleb żytni należy piec w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić, czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb żytni jest już gotowy. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej