Macie ochotę na szybki przepis, który trafi w gusta osób lubiących drożdżowe wypieki? Zauważyłam, że sporą popularnością cieszą się receptury na chleby z twarogiem, a także te, gdzie pojawia się mąka pełnoziarnista. Z samej mąki pełnoziarnistej chleby wychodzą trochę zbyt zbite, dlatego wymieszałam ją z mąką pszenną typ 650. Ciasta nie wyrabiałam, wymieszałam jedynie leniwie składniki do dokładnego połączenia.
Do ciasta dodałam sporo ziaren, możecie wybrać takie jakie macie pod ręką. U mnie pojawiło się siemię lniane, słonecznik, biały mak i trochę górskich płatków owsianych. Wierzch chleba posypałam ziarnami i odrobiną czarnuszki.
Chleb robi się szybko – spróbujcie koniecznie!
Znakomity chleb! Bardzo prosty do przygotowania, całkiem szybko rośnie, a do tego bardzo smaczny. Po zamianie drożdży świeżych na 7g suchych, chleb jest odpowiedni dla początkujących 🙂
Drożdże suche i świeże można stosować zamiennie w każdym przepisie. To rzeczywiście spore ułatwienie 🙂
Czy można zrobić ten przepis na drożdżach instant? Jeśli tak to w jakiej proporcji? Będę wdzięczna za pomoc 🙂
7 g
Bardzo smaczny,wlasnie niedawno wyjelam z piekarnika i je jeszcze cieply.
Jak mozna Wasze przepisy zapisac/dodac do ulubionych? Mam tu pare swoich perelek,ale musze za kazdym razem od nowa wyszukiwac.
Chleb troszkę zmodyfikowałam. Miałam mąką tylko pszenną więc dałam 500 gr i całą kostkę twarożku 250 gr półtłustego. Ziarna sezamu i płatki owsiane. Piekłam 10 minut dłużej bo po 40 bałam się że jest za blady. Ogólnie wyszedł fantastyczny w smaku i chyba prędko nie kupię pieczywa. Szkoda że nie można tu dodać fotki. Super przepis – dziękuję. Ja ostatnio tylko drożdże bo te dokarmianie i robienie zakwasu dla mnie jest za długo i skomplikowane:)
Cieszę się, że chleb się udał 🙂 A jeśli chodzi o zdjęcia, można dodawać na Facebooku!
Chlebek przepyszny, dziekuję za rewelacyjny przepis :)A jak z mrożeniem takiego chlebka?Czy któraś próbowała?
Każdy chleb można zamrozić, proponuję pokroić przed tym na kromki 😉
Witam
Mam pytanie: Czy posiada Pani przepis na chleb orkiszowy na zakwasie żytnim z dodatkami różnych ziaren ( np. słonecznik, siemię, sezam itp.) ale z maki orkiszowej jasnej ( bez dodatku pszennej ), może być trochę żytniej jasnej lub pełnoziarnistej? Bo przeszukałam blog i nie znalazłam. Będę wdzięczna za taki przepis.
Dziękuję i pozdrawiam.
Dzień dobry,
Wystarczy zmodyfikować ten przepis https://smakowitychleb.pl/ziarnisty-chleb-na-zakwasie/ i zamiast mąki pszennej dać orkiszową jasną, mąkę gryczaną również można zastąpić orkiszową, proporcje się wtedy nie zmienią 🙂
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję. Spróbuję tak zrobić. Dam znać, jak wyszedł.
Pozdrawiam.
Widac super chlebek, mam pytanko jak ustawiasz piekarnik temperaturę znam…. ale chodzi mi o grzałkę czy jest włączona górna czy dolna czy obie…. ja piekę na dolnej z obiegiem i coś mi się wydaje że mam z byt wysuszony… Pozdrawiam 🙂
Zawsze pieczemy góra-dół, przecież chleb się musi upiec równo, jeśli inaczej to zaznaczam to wyraźnie w przepisie.
Tak samo z termoobiegiem, nie stosujemy go, jeśli to nie zostało dopisane. W termoobiegu się tylko krótko podpieka pieczywo dla bardziej chrupiącej skórki. Jeśli pieczemy według przepisu chleb, ale z termoobiegiem, to podnosi on temperaturę w piekarniku o 20 stopni więcej niż jest ustawiona. Nic dziwnego, że wysusza 🙂 Proszę tak nie robić.
witam ! chleb pieczony tylko 40 min ? trochę krótko…piekę chleb 50-60 min w temp 210 st …czy ja robię coś źle ? proszę o odpowiedź
pozdrawiam
To zależy od wagi wypieku i proporcji ciasta, ale na taką gramaturę 60 minut i tak wysoka temperatura to byłoby zdecydowanie za długo 🙂
Proszę mi zaufać, to lata praktyki 🙂