Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników
1. Jabłko i seler obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, tarte jabłko z selerem i sól.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2 minuty, do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy plastyczne ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej