Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i podgrzewamy przez kilka minut, aż zacznie gęstniej. Gotową owsiankę zestawiamy z ognia, dodajemy do niej pokrojonego w pół-plastry banana i przykrywamy pokrywką na kilka minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W tym czasie wsypujemy do misy mąki. Dodajemy zakwas, miód i sól. Do suchych składników dodajemy letnią owsiankę. Wlewając mleko zaczynamy wyrabiać ciasto.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Po 5 minutach wykładamy formę keksówkę (10x22 cm) pergaminem lub smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy do środka elastyczne ciasto. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej