Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, ogórki, koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i stopniowo wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Elastyczne i lekko lepiące ciasto przekładamy do formy keksówki (u mnie wyłożona pergaminem, wymiary 12x24 cm). Wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 4,5 h.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wstawiamy formę do piekarnika.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej