Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Morele kroimy w drobną kostkę, dodajemy do suchych składników. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ciasto i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej