Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Otręby owsiane zalewamy kilkoma łyżami letniej wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Ugotowane i ostudzone kasze przekładamy do misy, dodajemy namoczone otręby, miód, sól i nasiona babki płesznik. Powoli dolewamy wody oraz oliwę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Kontrolujemy konsystencję ciasta, aby nie dodać za dużo wody. Masa powinna być lepka i zbita.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Przekładamy ją do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej otrębami, wierzch ciasta wyrównujemy łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.

pieczenie
60 min
pieczenie

3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie odwracamy formę dnem do góry i wyrzucamy chleb na blachę (bez formy). dopiekamy go z drugiej strony jeszcze 20 minut. Upieczony chlebek przekładamy na drewnianą deskę i studzimy. Z krojeniem chleba czekamy przez minimum godzinę (ciepły będzie się kruszył).

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej