Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1.Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Poszatkuj cebulkę. Podsmaż ją chwilkę na oliwie i dodaj brązowy cukier. Dolej wodę lekko nad wysokość cebuli i smaż aż woda wyparuje. Ostudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Wlej wodę do dużej miski. Dodaj zakwas i sól i mieszaj do rozpuszczenia. Do miski dodaj karmelizowaną cebulę i kaszę. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
3.Foremkę o długości 20 centymetrów natłuść i obsyp mąką razową w środku. Umieść chleb w foremce i uklep. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto chlebowe i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z foremki i ostudź.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej