Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Aronię przed przygotowywaniem chleba można lekko zamrozić, nie jest to jednak konieczne. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aronię, zakwas, miód i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2,5 h.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek, który przekładamy (złączeniem ku górze) do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, wierzch nacinamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 30 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej