Uwielbiam w kuchni łączyć nie tylko różne składniki ze sobą, ale także smaki. Moim ulubionym połączeniem są potrawy o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku, szczególnie jeśli dodatkowo są jeszcze pikantne.

Dlatego jeśli nie gotuję sama potraw o tym smaku, to z chęcią sięgam po tajski sos słodko-kwaśny w butelce, który można kupić w marketach i większych sklepach.

Ostatnio przyglądając się już prawie pustej butelce ulubionego sosu stwierdziłam, że słodko-kwaśny chleb może być znakomitym pomysłem. Postanowiłam to sprawdzić w praktyce, dodając do ciasta chlebowego sos słodko-kwaśny, miód oraz świeżo starty imbir. Chlebek mnie nie rozczarował, wręcz przeciwnie - bardzo smakował.

chleb słodko-kwaśnysłodko-kwaśny chleb

Chleb słodko-kwaśny
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych lub 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 170 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami. W przypadku użycia świeżych, rozkruszamy je i zalewamy ciepłą wodą, odstawiając na kilka minut, a następnie łącząc z mąką.
  2. Do mąki dodajemy także sól, miód, starty imbir oraz sos słodko-kwaśny.
  3. Letnią, lecz nie gorącą wodę stopniowo zaczynamy wlewać do mąki, wyrabiając przy tym ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. Wkładamy je do misy i przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Następnie ciasto dzielimy na 6 porcji. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Do formy wkładamy kulki obok siebie, tak aby się ze sobą łączyły (widoczne na zdjęciu). Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chlebek pieczemy przez 30 minut, aż jego skórka się zarumieni. Wyciągamy z piernika oraz z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen