Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu poszatkuj chilli. Dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagnieć ciasto rękami, aby stworzyło jednolitą masę. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale elastyczne. Wyrabiaj je chwilę.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład w piekarniku rozgrzanym do max. 50 stopni) na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto z powrotem i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje. Wyjmij ciasto z blachy i z papieru i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej