Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw na ok. 6 godzin w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki.
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
2. Skarmelizuj orzechy. Poszatkuj je, wrzuć na patelnię z miodem i 5 łyżkami wody. Smaż aż woda wyparuje, odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wodę. Wymieszaj aż zaczyn się w niej rozpuści. Dodaj resztę składników na ciasto właściwe (poza orzechami) i wymieszaj aż całość stworzy jednolitą masę.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
4. Odstaw na pół godziny pod przykryciem szmatki. Od tego momentu co pół godziny zagniataj ciasto przez 4 godziny, trzymając je w ciepłym miejscu. Ostatnie dwa zagniatania możesz wykonać co godzinę.
drugie wyrastanie
220 min
drugie wyrastanie
5. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i pozostaw go na blacie pod przykryciem szmatki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu nieco rozciągnij ciasto, aby było płaskie. Złóż je \"w kopertę\", zaginając boki do środka. Uformuj kulę. Kulę ciasta chlebowego umieść w oprószonym mąką koszyku do wyrastania. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, obracając je \"do góry nogami\", aby odkleiło się od koszyka. Piecz ok. 35 minut aż wierzch zbrązowieje.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej