Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem na 1h lub do podwojenia objętości.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj kulę. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią aluminiową i odstaw z powrotem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

pieczenie
25 min
pieczenie

4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na cieście zrób nożem charakterystyczne nacięcia. Piecz przez ok. 25 aż bochenek zbrązowieje i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się przyklejać.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej