Przepis

przygotowanie siemienia
5 min
przygotowanie siemienia

1. Siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem do jego wysokości. Odstawiamy do ostygnięcia.

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników

2. Mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami i solą. Dodajmy wystudzone siemię lniane i powoli dodajmy wody rozpoczynając zagniatanie. Dodajmy tyle wody, aby ciasto stało się elastyczne i nie klejące. Ciasto o takiej konsystencji intensywnie zagniatamy jeszcze przez 5 minut.

wyrastanie
150 min
wyrastanie

3. Miskę wykładamy folią do żywności i posypujemy wnętrze mąką. Z masy formujemy kulę i wsadzamy do miski. Całość przykrywamy kolejną warstwą folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na 2,5 godziny.

przygotowanie do pieczenia
2 min
przygotowanie do pieczenia

4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Delikatnie wyjmujemy chleb z miski i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Chleb pszenny z siemieniem lnianym pieczemy przez około 40 min., aż skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej