Przepis

przygotowanie zaczynu pszennego
10 min
przygotowanie zaczynu pszennego

1. Późnym wieczorem przekładamy do słoika 20 g zakwasu żytniego (z lodówki), dodajemy 100 g mąki pszennej chlebowej i 130 ml letniej wody. Mieszamy drewnianym patyczkiem i odstawiamy słoika w ciepłe miejsce na 10 godzin (nie przykrywamy, ewentualnie ściereczką).

przygotowanie zaczynu żytniego
10 min
przygotowanie zaczynu żytniego

2. W tym samym czasie dokarmiamy 15 g zakwasu żytniego mieszanką mąki żytniej (50 g) i letniej wody (60 ml). Całość mieszamy i zostawiamy w słoiku na 10 godzin, w ciepłym miejscu.

Wyrabianie ciasta i wyrastanie
200 min
Wyrabianie ciasta i wyrastanie

3. Rano łączymy ze sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy 400 g mąki pszennej chlebowej (t650), 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, cukier oraz sól. Powoli wlewamy 300 ml letniej wody i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny.

formowanie i drugie wyrastanie
200 min
formowanie i drugie wyrastanie

4. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blat i zagniatamy dwie minuty. Przekładamy do koszyka lub durszaka (wyłożonego pergaminem, folią, posypanego mąką). Wierzch ciasta wygładzamy zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny w cieple.

przygotowanie do pieczenia
10 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, z kilkoma kostkami lodu.

przygotowanie do pieczenia
10 min
przygotowanie do pieczenia

6. Koszyk z wyrośniętym ciastem, odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chleb nacinamy według uznania.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Ciasto na blasze wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, zostawiamy program pieczenia góra-dół i pieczemy chleb 30 minut.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej