Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy. Łączymy z solą, zakwasem i suszoną żurawiną.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem 5 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek i przekładamy go do koszyka posypanego mąką. Przykrywamy ściereczką na kolejne 2 godziny.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyrośnięte ciasto. Jeśli mamy ochotę, chleb można dodatkowo naciąć.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Bochenek pieczemy przez 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej