Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dodawaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj powoli aż ciasto będzie miało elastyczną, jednolitą konsystencję. Gdy ją osiągnie zagniataj intensywnie przez ok. 5-7 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, obsyp folię mąką, umieść w środku ciasto i przykryj kolejną warstwą folii spożywczej. Miskę umieść w ciepłym miejscu (najlepiej obok lekko nagrzanego palnika) na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski i zagnieć ponownie przez kilka minut. Uformuj z ciasta kulę, ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika, przykryj folią aluminiową (zostawiając trochę luzu od góry, aby ciasto miało miejsce, aby urosnąć) i odłóż w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Odkryj ciasto przykryte folią i włóż razem z blachą do piekarnika. Piecz przez ok. pół godziny, aż bochenek zbrązowieje i po wsadzeniu w ciasto wykałaczki wyjdzie sucha. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej