Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Kukurydzę (odsączoną z puszki, rozmrożoną lub ziarenka ze świeżej kolby) miksujemy blenderem na pastę. Nie na gładko, ale żeby pozostały kawałki ziaren.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie wyrabiamy energicznie dłonią lub za pomocą robota kuchennego do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Keksówkę o długości ok. 30 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. Odstawiamy do drugiego wyrośnięcia na czas 45-60 minut lub do podwojenia objętości.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 20 minut lub do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej