Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (ok. 8-10 godzin).
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, dodajemy miód, słonecznik oraz pieprz i karmelizujemy jeszcze chwilę, następnie studzimy.
wyrabianie
600 min
wyrabianie
3. Do dużej miski przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, cebulę, sól, piwo. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin.
formowanie
2 min
formowanie
4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 30cm)
wyrastanie
240 min
wyrastanie
5. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię ciasta mokrą ręką lub mokrą łyżką, przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 - 4 godziny.
pieczenie
45 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego pieca (ja dodatkowo posypałam je z wierzchu jeszcze bułką tartą) . Boki piekarnika można dodatkowo spryskać wodą, aby zaparował. Pieczemy ok. 40-45 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej