Przepis

przygotowywanie farszu
15 min
przygotowywanie farszu
1. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, aż zmiękną i odparuje z nich płyn. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili oraz oregano do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
przygotowywanie zaczynu
15 min
przygotowywanie zaczynu
2. Świeże drożdże mieszamy z niewielką ilością odmierzonej do przepisu wody, łyżką mąki pszennej oraz cukrem. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Zamiast świeżych drożdży można użyć suszonych drożdży instant. W takim przypadku używamy 5g drożdży i możemy dodać je bezpośrednio do mąki pszennej.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Wszystkie składniki ciasta na chleb piknikowy łączymy. Zagniatamy elastyczne i odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut lub do podwojenia objętości. Wyrastanie chleba oczywiście w pokojowej temperaturze.
formowanie ciasta na chleb
5 min
formowanie ciasta na chleb
4. Wyrośnięte ciasto na chleb piknikowy rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Ciasto delikatnie podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do blatu. Płat ciasta na chleb smarujemy Smakowitą pastą z ziaren fasoli.
nadzienie do chleba
5 min
nadzienie do chleba
5. Na posmarowany Smakowitą pastą płat ciasta na chleb piknikowy dokładamy wcześniej przygotowane warzywa. Całość kroimy na 9 prostokątów.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
6. Każdy prostokąt ciasta składamy na pół w taki sposób, aby farsz znajdował się wewnątrz. Tak złożony wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - jeden obok drugiego. Przykrywamy czystą ściereczką i ponownie odstawiamy chleb piknikowy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie chleba
35 min
pieczenie chleba
7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy keksówkę z chlebem i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony chleb piknikowy wyciągamy i studzimy na kuchennej kratce.
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej