Przepis

przygotowywanie boczku
10 min
przygotowywanie boczku

1. Drobno pokrojony boczek przesmażamy na suchej patelni na złoty kolor. Następnie wykładamy na miseczkę odsączając boczek z tłuszczu. Studzimy.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Z podanych składników zagniatamy elastyczne, niezbyt twarde ciasto.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Odstawiamy na 2,5 h do wyrośnięcia. Podczas wyrastania dwukrotnie składamy ciasto w równych odstępach czasu.

formowanie
10 min
formowanie

4. Formujemy okrągły bochenek i przekładamy do koszyka do wyrastania.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Odstawiamy na 2-2,5h do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć objętość o ok 30%.

nacinanie
1 min
nacinanie

6. Chleb wyjmujemy z koszyka, nacinamy wg uznania.

pieczenie
35 min
pieczenie

7. Bochenek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej