Chleb owsiany z automatu
Pieczenie chleba w domu daje ogromną satysfakcję, a chleb owsiany z automatu to jeden z tych przepisów, które nie wymagają wiele pracy, a przynoszą świetny efekt. Wystarczy wrzucić składniki do maszyny, włączyć program i… tyle. Po kilku godzinach w kuchni unosi się zapach świeżego, lekko słodkawego chleba, który idealnie pasuje do codziennych posiłków.
W przepisie, który dziś opisuję, wykorzystujemy mąkę pszenną typ 650, płatki owsiane, miód, oliwę, jajko, drożdże instant i odrobinę soli. To proste składniki, które razem tworzą puszyste, delikatne pieczywo o subtelnym smaku.
Dlaczego warto piec chleb w automacie?
Nie musimy mieć doświadczenia w pieczeniu, żeby cieszyć się domowym chlebem. Automat robi wszystko za nas: miesza, zagniata, rośnie i piecze. Wystarczy tylko dobrze dobrać składniki i proporcje. Automat do chleba to też oszczędność czasu – możemy nastawić go wieczorem i rano cieszyć się świeżym chlebem. Albo w weekend zrobić zapas pieczywa na kilka dni.
Płatki owsiane – nie tylko do owsianki
Główny składnik wyróżniający ten przepis to płatki owsiane. Wiele osób kojarzy je głównie ze śniadaniem, ale w pieczywie pełnią wyjątkową rolę. Po pierwsze – nadają chlebowi delikatnie orzechowy smak. Po drugie – wzbogacają strukturę ciasta, sprawiając, że kromki są bardziej wilgotne i sycące. W naszym przepisie dodajemy ich 85 g, co jest idealną ilością, by wzbogacić chleb, ale nie przytłoczyć jego smaku.
Smak, który zostaje z nami na długo
Ten domowy chleb owsiany z maszyny ma wszystko, czego oczekujemy od codziennego pieczywa – miękką, sprężystą strukturę i chrupiącą skórkę. Dodatek 2 łyżek miodu nadaje mu delikatną słodycz, która świetnie łączy się z neutralnym smakiem owsa i mąki pszennej. 2 łyżki oliwy zapewniają odpowiednią elastyczność ciasta i wpływają na świeżość – chleb nie wysycha zbyt szybko. Dodatek jajka sprawia, że bochenek jest bardziej puszysty, ma ładny kolor i lekko zwartą strukturę.
To świetna propozycja na chleb, który sprawdzi się zarówno do śniadania, jak i na kolację. Możemy go zabrać do pracy, zjeść z ulubionym dodatkiem albo po prostu solo – tak, jak lubimy najbardziej.
Podzielcie się swoim chlebem!
Upiekliście swój chleb owsiany w automacie? Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się opinią lub zdjęciem swojego wypieku.
Wypróbujcie inne sprawdzone przepisy na chleby owsiane:



Mam jeszcze pytanie, czy można zamiast wody dodać maślankę?
Można. Warto tylko przy tym zwrócić uwagę na konsystencję ciasta, bo być może trzeba będzie dolać odrobinę więcej, żeby ciasto nie było za twarde.
Dziękuję 🥰
Zrobiłam dokładnie wg Pani przepisu. Chleb wyszedł bardzo smaczny.
Dziękuję serdecznie za przepis🥰
Cieszę się. Smacznego 🙂
Punkt 2 i 3 są takie same. Jakiś błąd się wkradł. Można prosić o poprawę?
Jestem początkująca i też tego kompletnie nie rozumiem… Mam przerwać program po pierwszym wyrabianiu, zresetować maszynę i nastawić jeszcze raz program podstawowy od początku?
Ustawiamy program podstawowy i dalej już nic nie zmieniamy. Po uruchomieniu nie musimy nic zmieniać. Dopiero po ostatnim zagniataniu smarujemy chleb rozmąconym jajkiem i posypujemy płatkami lub pomijamy ten etap i czekamy aż chleb się upiecze nie podnosząc pokrywy automatu.
Dziękuję:) Prowadzi Pani wspaniałą stronę, kopalnia wiedzy:)
Dziękuję 🙂
Czy w piekarniku też się upiecze??
Jak najbardziej tak 🙂
Dzień dobry.
Spróbowałam zrobić chleb owsiany z tego przepisu
350g mąki pszennej razowej typ 2000
150g mąki pszennej tym 480 lub 500
1 łyżeczka soli
200g zakwasu
400g wody
Mąkę razową zastąpiłam mąką owsianą i dodałam 10g drożdży świeżych bo nie wiedziałam czy chleb z oryginalnych proporcji urośnie urośnie.Chleb ładnie się podniósł.
Piekłam najpierw 10 minut w temperaturze 250stopni później 45 minut w 200 stopniach.
Wyszedł fajny, ładnie bąbelkowy w środku i trochę wilgotny
W moim automacie 500g Lakeland 16147 jest przepis na chleb bezglutenowy. Ale nie wiem jak wstawić tu przetłumaczoną stronkę z instrukcji (przetłumaczyłem wszystkie przepisy, mogę udostępnić osobom, które mają taki automat). Z tej instrukcji obsługi zrobiłem chleb orkiszowy, dodałem ziarna chia, czarnuszki i słonecznika oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich – REWELACJA
W programie GLUTEN FREE kolejno daje się: woda-150ml, olej-3 łyżki, miód-100g, ocet jabłkowy-1 łyżeczka, jajko średnie, sól-1/2 łyżeczki, mąka bezglutenowa, mieszanka-2 miarki (320g), cukier puder-2 łyżki, drożdże instant- 1 łyżeczka.
Czasy: wyrabianie-15 min.,rośnięcie-15 min, ugniatanie-13min., rośnięcie-105 min., pieczenie-65 min. Podałem czasy bo można dobrać podobne w innym automacie. Chleba tego nie piekłem, podaję zainteresowanym to co jest w instrukcji.
Pozdrawiam
Uzupełnienie: chleb orkiszowy pół na pół mąka 650 i jasna orkiszowa typ TGL 70(cokolwiek to znaczy) każda po 200ml (160g) piekłem na 17 gramach drożdży świeżych (zaczyn z 2 łyżkami mleka i łyżką cukru pudru), skórka DARK….ale wyszła piękna złocista. Ilekroć próbowałem nacinać po 2. wyrośnięciu …..to ciasto brzydko opadało, więc nie otwieram pokrywy i wypiekam „grzybki”.
Pozdrawiam
Witam, chciałabym zastąpić drożdże suche żywymi. Czy to ma w ogóle sens? A jeśli tak to ile ich dać.
Pozdrawiam
Tak, można tak robić, jest o tym poradnik na blogu 🙂
Kupiłam automat i próbowałam już 4 razy -za każdym razem chleb był fatalny, pierwszy jaki mi się udał to chleb z tego przepisu. Dziękuję bardzo chleb jest nie tylko idealnie wyrośnięty ale też bardzo smaczny
Cieszę się, smacznego!
Pani Tosiu, czy mogłabym prosić o przepis na chleb w automacie, ale bez glutenu i kazeiny. Dziękuję i pozdrawiam.
Dzień dobry,
Na bezglutenowca z automatu niestety przepisu nie ma, ale można spróbować w maszynie upiec jakiś chleb bezglutenowy przeznaczony do piekarnika: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/
Pozdrawiam 🙂
Chleb jest rewelacyjny nasz ulubiony 🙂 dziękuję
Cieszę się 🙂
bardzo prosze o podanie jaka jest maka chlebowa typ? do w/w chleba
Typ 650, ale 550 też da radę.
to stary przepis, w nowych już zaznaczam typy wyraźnie 🙂
Witam,mam zamiar upiec ten chleb dzisiaj,bo wygląda smakowicie. Zastanawiam się jednak jaka ma być temperatura wody.
Dzień dobry,
Woda może być z kranu (jeśli u Pani w domu jest pitna), ponieważ temperaturę podniesie sam automat 🙂
Zawracanie dupy! Chleb owsiany, w którym większość to mąka pszenna.
Po co ta agresja? Na blogu jest tez chleb w 100% owsiany i nazywa się zgodnie z prawdą: https://smakowitychleb.pl/chleb-w-100-owsiany/
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że mąka ta nie zachowuje się jak tradycyjna pszenna, czy inna typowo glutenowa, więc może się Pan rozczarować takim wypiekiem.
Witam, czy drożdże mogę zastąpić zakwasem? Jeśli tak, to przy powyższych proporcjach ile powinnam go użyć? Czy mogę tak robić w przypadku każdego chleba pieczonego w maszynie? I każdego Twojego, w którym w składzie są drożdże zastępować je zakwasem?
Pozdrawiam serdecznie 😉
Dzień dobry,
Modyfikowanie przepisów na wypieki drożdżowe w taki sposób, aby były na zakwasie jest trochę bez sensu. Przede wszystkim dlatego, że zmienia się absolutnie wszystko. Od sposobu wyrabiania i wyrastania ciasta, po czas, pieczenie, wygląd i smak wypieki. Na szczęście mamy na blogu dział z wypiekami na zakwasie https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-zakwasie/ i na pewno każdy znajdzie tam dla siebie ulubiony przepis, pozdrawiam 🙂
Ps. Na blogu jest też jeden przepis dotyczący pieczenia chleba na zakwasie w automacie: https://smakowitychleb.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-pszennym-z-automatu/
Witam. Piekłam ten chlebek, wszystko zgodnie z przepisem ale nie nacinałam go po wierzchu. chleb wyszedł super i jest to mój jeden z ulubionych.
Witam, w jakim celu po drugim mieszaniu wyjmujemy chleb i go nacinamy ? Czy obędzie się bez tego ?
Dzień dobry,
Tak, obejdzie się bez tego, w ostateczności chleb ewentualnie sam popęka, ale nie zmieni to w ogóle jego smaku.
Pozdrawiam.
Niestety mi nie wyszedł 🙁 ale się nie poddam 🙂
Witam..
Czy to normalne że ten chleb prawie nie rośnie podczas pieczenia :(, bo mam pewne obawy ..
Witam serdecznie.
Chleby w automacie nie rosną jakoś spektakularnie, ale na pewno ciasto powinno zwiększyć objętość. Coś musiało pójść nie tak, może z ilością drożdży, albo z kolejnością umieszczania składników w automacie? A może obawa była niesłuszna, a chleb się udał?
Pozdrawiam.
Dzisiaj też go upiekę! I ze 3 sztuki na wyjazd na Mazury dla mamy 🙂
Witam. Kupiłam ostatnio maszynę do chleba, zrobiłam kilka bochenków ale żaden nie wyszedł tak rewelacyjnie i pysznie jak ten. Proporcje idealne. Wstyd się przyznać ale pół zjadłam kiedy był jeszcze ciepły i bez dodatków 🙂 mniam!
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i zachęcam też do eksperymentów z wypiekami z piekarnika, gwarantuję, że są jeszcze lepsze 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Niestety piekarnik stoi zepsuty 🙁
Dzisiaj zrobiłam go po raz pierwszy ( w sumie pierwszy w życiu) – wyszedł reewelacyjnyyy! Będzie częstym gościem w moim domu 🙂 dziękuję
Cieszę się, że wypiek udany 🙂
Ten chleb jest boski w smaku!! Jeden z moim ulubionych! Pieklam juz z tego przepisu kilka razy i zawsze wychodzi mieciutki i pyszny! Dzieki Tosiu i chociaz wiem ze nie przepadasz za wypiekami z maszyny goraco prosze o wiecej takich wlasnie przepisow,
Bardzo się cieszę, że smakuje. To prawda, że nie przepadam, ale pamiętam o czytelnikach, którzy pieką w automacie, więc na pewno jeszcze tej jesieni jakiś przepis przygotuję 🙂
Pozdrawiam.
Wlasnie kupilam maszyna do chleba I mam pytanie -kiedy wiadomo,ze zakonczylo sie drugie wyrabianie I mozna wyjac chleb zeby go uformowac?
Pozdrowienia
Witam, to już zależy od automatu, niektóre wydają z siebie określony dźwięk. Może to Pani też sprawdzić w instrukcji. Jeśli nastawi Pani np. program podstawowy i wagę chleba 900 g to w instrukcji powinien się pojawić czas całego programu podzielony na etapy, jeśli pieczenie według tabelki ma trwać tylko 40 minut, to chleb zacznie być pieczony po godzinie i 20 minutach.
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to wytłumaczyłam.
Pozdrawiam.
Wpadłam na ten chlebek i zastanawiam się, czy można do niego wykorzystać mąkę owsianą, którą udało mi się niedawno kupić… Tylko nie wiem, jakie by zastosować proporcje… :\
Czy masz już może za sobą takie owsiane eksperymenty, bo w spisie wypieków nie widzę?
Pozdrówka
M.
Rzeczywiście na stronie w tej chwili nie ma przepisu z wykorzystaniem mąki owsianej, miałam z nią co prawda do czynienia, ale w przypadku tego chleba nie mam pewności jakby wyszedł.
Myślę, że jeśli użyje ją Pani w proporcjach z tradycyjną mąką pszenną pół na pół to wyjdzie smacznie i o odpowiedniej konsystencji 🙂
Czyli proponuję 200 g mąki pszennej i 200 g mąki owsianej.
Koniecznie proszę dać znać, jak eksperyment wyszedł!
Pozdrawiam 🙂
Wypróbowałam zmieszać mąkę pszenną i owsianą pół na pół, lecz chleb wyszedł zbity i raczej zakalcowaty. Za to oryginalny przepis jest super, pyszny chleb z niego wychodzi. Piekę go często bez miodu i też jest smaczny:-)
Mąka owsiana potrzebuje zdecydowanie więcej wody 🙂 Cieszę się, że smaczny!