Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Płatki owsiane wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy 3 minuty, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy owsiankę, sól, aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na chleb owsiankowy na zakwasie żytnim zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
1 min
formowanie

3. W czasie wyrastania składamy ciasto co 30 minut. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego płatkami owsianymi. Przykrywamy na 2 godziny w ciepłym miejscu do drugiego wyrastania.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Jeśli pieczemy chleb w garnku to nagrzewamy go 30 minut wcześniej. Ciasto przerzucamy do garnka i nacinamy według fantazji, pieczemy pod przykryciem 20 minut, następnie w 220 stopniach bez pokrywki i bez termoobiegu (metodą góra-dół) przez kolejnych 20 minut. W sytuacji bez garnka przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem, wierzch nacinamy. Pieczemy 10 minut z termoobiegiem. Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb w 200 stopniach przez 30 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej