Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw ciasto na ok. 45 minut w ciepłe miejsce, następnie zagnieć jeszcze raz i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej prostokątnej foremki. Ciasto obsyp z góry niewielką ilością mąki i uklep w foremce.
drugie wyrastanie
480 min
drugie wyrastanie
3. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin (na noc).
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z go z piekarnika, z foremki i z papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zagrzał się od dołu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej