Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Z zakwasu na żurek wyjmujemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz czosnek. Zakwas mieszamy i dodajemy do niego letnią wodę. Do misy przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę razową i mieszamy. Do suchych składników dodajemy cukier, sól oraz świeżo mielony pieprz. Dodajemy zakwas i powoli zaczynamy wlewać zakwas wymieszany z letnią wodą, wyrabiając ciasto. Po 6 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy ją do oprószonej mąką misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy dwie minuty, formujemy kulę i wkładamy ciasto złączeniem ku górze, do koszyka/durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypaną mąką. Ciasto w koszyku przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry, przerzucając je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta nacinamy(lub też nie). Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z wodą. Wkładamy chleb do naparowanego piekarnika. Pieczemy 1o minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni (wyłączamy termoobieg) i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb po postukaniu wydaje głuchy dźwięk. Przed krojeniem, studzimy go na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej