Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z 3 łyżkami maku. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.
wyrastanie
105 min
wyrastanie
2. Formujemy okrągły bochenek z ciasta i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1h i 45 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Po wyrośnięciu chleba, nacinamy go ostrym nożem z wierzchu (widoczne na zdjęciu). Do powstałych szczelin wsypujemy mak. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, z opcją góra+dół. Chleb pieczemy 25 minut, następnie zmniejszamy do 180 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany. Przed podaniem studzimy chleb na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej