Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z solą i drożdżami. Robimy wgłębienie i dodajemy musztardę oraz miód. Mieszamy delikatnie składniki. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto, po ok. 5 minutach ciasto będzie elastyczne i odpowiednio wyrobione.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta umieszczamy w misie i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy okrągły bochenek. Kładziemy go na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Po tym czasie chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy z blaszki na kuchenną kratkę i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej