Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Grzyby czyścimy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy 3 minuty. Dorzucamy pokrojone grzyby i listki rozmarynu (opcjonalnie), zwiększamy ogień i podsmażamy ok. 7 minut. Pod koniec przyprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy podsmażone grzyby, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem, przekładamy do środka wyrobione ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem (opcjonalnie). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy formę z wyrośniętym chlebem i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej