Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. W misce umieszczamy zakwas, mąki, olej i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty. Powinno być plastyczne.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy ciasto w misie na 2,5 h.

formowanie
1 min
formowanie

3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka, posypanego mąką graham.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni z termoobiegiem. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk z chlebem odwracamy dnem do góry. Przerzucamy ciasto na blachę.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Wkładamy chleb do piekarnika na 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej