Przepis

przygotowywanie składników
6 min
przygotowywanie składników

1. Cebule siekamy w piórka, wrzucamy na rozgrzana patelnię z olejem i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy mak, pieprz i odrobinę soli, dosmażamy kolejne 3 minuty.

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy przysmażoną cebulę z makiem.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

4. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek na blacie posypanym mąką. Przekładamy ciasto do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne dwie godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem ciasto chlebowe. Z wierzchu nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony i rumiany chleb zostawiamy do ostudzenia na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej