Przepis

przygotowywanie składników
60 min
przygotowywanie składników
1. Buraki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45-60 minut w 200 stopniach (w tym czasie można też piec w nim np. inny chleb). Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do pojemnika malaksera. Dodajemy posiekany czosnek, garść ziaren słonecznika/orzechów, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie pesto.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do dużej misy, dodajemy aktywny zakwas, pesto, miód, majeranek i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (10x22 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4-5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej