Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy z zakwasem, posiekaną w drobną kostkę białą czekoladą, płatkami kukurydzianymi i solą. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3-4 minuty.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Podrośnięte ciasto składamy od góry ku środkowi i od dołu ku środkowi, zostawiamy w misie na kolejną godzinę.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy bochenek na kształt koszyka wiklinowego. Koszyk posypujemy mąką lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do środka złączeniem ku górze i zostawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej