Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wysypujemy mąkę pszenną , dodajemy suszone drożdże instant, sól. Łączymy letnie mleko z wodą i wlewamy stopniowo do suchych składników. Wyrabiamy, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Ciasto na chaczapuri z pieczarkami zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.

przygotowywanie farszu
8 min
przygotowywanie farszu

3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Całość podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego, aż będą rumiane. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy w miseczce. Do drugiej miski wsypujemy tarty ser.

formowanie
1 min
formowanie

4. Wrośnięte ciasto na chaczapuri z pieczarkami przekładamy na blat. Dzielimy na 8 części.

formowanie
1 min
formowanie

5. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.

formowanie
1 min
formowanie

6. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki pieczarkowego farszu, na to łyżkę sera, zostawiając brzegi wolne.

formowanie
1 min
formowanie

7. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.

smażenie
30 min
smażenie

8. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Chaczapuri z pieczarkami gotowe!

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej