Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, ziarna słonecznika. Dodajemy podsmażoną cebulę, jajko i oliwę. Stopniowo wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek, zginamy na pół i zaplatamy warkoczyk. Końce łączymy ze sobą tworząc wianuszki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane wianuszki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wianuszki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej